Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

Психология на Бельото

Психология на Бельото

Мария Савова е психолог и психотерапевт под супервизия. От 2013г., до настоящия момент практикува като психолог и психотерапевт под супервизия на свободна практика в АСИМП МЦ „Кючук Париж“ ЕООД гр. Пловдив. Специализира Позитивна психотерапия по метода на проф. д-р по медицина Носрат Песешкиян. Позитивната психотерапия има широк диапазон на приложение – от лечебен метод до помощ за самопомощ при всички специалисти, работещи с хора.

                                       

Като наш дългогодишен клиент помолихме г-жа Савова за кратко интервю.
И.:
- Здравейте, г-жо Савова! Вие сте наш лоялен клиент от много години. Радваме се, че откликнахте на молбата ни да ни отговорите на няколко въпроса, свързани с дамското бельо от психологическа гледна точка. Каква е ролята на дамското  бельо според Вас?
М.С.:
- Дамското бельо може да бъде разглеждано от няколко аспекта.
От хигиенна гледна точка, знаем, че кожата е най-големия дихателен орган. Бельото е в най-близък досег до нашата кожа. Лично за мен е важно бельото ми да е от висококачествени материали и тялото ми да ги приема добре. От естетическа гледна точка, въпреки, че бельото се вижда само, когато се събличаме е важно да е добре подбрано, да е точния размер…Това е нашето невидимо оръжие за добро самочувствие. За мен двата компонента, които завършват образа на една жена са изборът ѝ на парфюм и на дамско бельо. А от сексуален аспект е добре дамското бельо да бъде и интригуващо – секси бельо, което да стимулира въображението на партньора.

И.:
- Споменахте, че бельото трябва да е добре подбрано, какво имахте предвид?

М.С.:
- Дамското бельо е продължение на кожата. Когато е добре подбрано, излъчването на жената е различно! Под добре подбрано аз разбирам, да е правилния размер , да е комфортно, да е от подходяща материя, да е модел, в който се чувствам добре. Цветът също е от голямо значение.
И.:
- Пабло Пикасо е казал : „Цветовете като чертите на лицето, следват емоциите!“. Вие как бихте коментирали?

М.С.:
- Съгласна съм! Изборът на цвят разкрива части от Вашия характер и темперамент. Изборът на цвят може да бъде продиктуван от моментно състояние или тенденциозно подбиране за внушаване на определено послание във връзка с невербалната комуникация. Изборът е пряко свързан с Вашата енергия и с желанието да внушите определено послание. Всеки цвят е натоварен с определена вибрация и въздействие, например, човек иска да носи червено в един ден - вариантите са няколко: готовност за предприемане на конкретни действия, страст, гняв, амбиция и решителност. Предпочитат го жени, които са страстни, енергични, готови открито да говорят за желанията си и да заявяват капризите си.
Бялото е цветът на съвършенството, чистота, невинност, цялостност, завършеност, но и желание да се учат нови неща. Черното е цветът на скритото, непознатото, усещане за мистерия, която витае във въздуха, избират го дами, които са изискани, страстни, индивидуалистки.
Телесния цвят е предпочитан от жени, които излъчват спокойствие и ведрина. С избора на телесен цвят те заявяват откритост и липса на тайни от околните.
 Бих предложила да се спрем само на основните цветове, тъй като темата е изключително обширна. Това може да бъде предмет на следващ разговор. smiley


И.:
- Според едно проучване, жената има няколко социални роли. Как бихме могли да ги обвържем с избора на бельо и неговия цвят?

М.С.:
- Социалните роли на жената основно са четири – кралица, момиченце, домакиня и майка.
Кралицата е решителна, категорична, пряма, знаеща какво иска и кога го иска, не търпи възражения. Тя излъчва самочувствие, власт, авторитет. Не се задоволява с посредственото. Нейният избор на дамско бельо би бил луксозно бельо – сатен, дантела, бельо подчертаващо извивките ѝ, пищен халат. Тя залага на цялостна визия и открояващи се цветове – черно, червено, пурпурно и бордо типично за кралски особи.
Момиченцето внушава невинност, чистота, доверчивост, любов и нежност. То е освободено в жестовете, внушава спонтанност, енергия, безгрижие и откровеност. Този тип жени биха избрали жълто, розово, оранжево, синьо.. Момиченцето би експериментирало с бельото, защото обича да открива нови възможности, често се влияе от модните тенденции.
Домакинята е жена, която обича уюта. Тя държи на чистотата, отделя внимание на всеки детайл, цялото ѝ време е насочено да предостави удобство на значимите за нея хора – партньор и деца. Тъй като времето им е ангажирано със социалната им роля, те предпочитат удобството и залагат на практично бельо: памучни бикини ,  памучни нощници и пижами, които подсигуряват комфорт през целия ден. Цветовете с предимство биха били бяло, черно, сиво, тъмно синьо и телесно.
Майка - с подготовката и раждането на едно дете, в живота на жената настъпват много промени. Тази социална роля е най-трудна и продължителна, доста често жените застиват точно там. Те са тревожни, отговорни, свръх грижовни и често именно в този момент партньорът се чувства детрониран, защото вниманието е изцяло насочено към новия член на семейството. Тази жена е склонна да неглижира външния си вид и залага на удобно и практично за поддръжка бельо.

Моята препоръка от позицията на 33 години успешен брак, към Вашите клиенти е умело да пресъздават и четирите роли, в които се въплъщава една жена, да уважават и отделят достатъчно внимание на себе си, да си позволяват от време на време да глезят себе си и партньора си!

И.:
- Тъй като подхванахме темата с партньорите, каква е Вашата препоръка, относно третия аспект при избора на бельо – еротиката?

М.С.:
- За всеки еротичното бельо включва различни елементи, но най-общоприетата е от  секси нощници, бикини, жартиери и обувки на висок ток. Всичко това обилно гарнирано с дантела, панделки или сатен .  За цветовата гама – червено, черно и розово . Ако сте заедно с партньора си от дълго време, със сигурност се появяват и моменти на застой във взаимоотношенията. Препоръчвам Ви да обновите гардероба си, като за начало сменете бельото, което ползвате. Колкото и удобни да са меките памучни потници , нощници или пижами, периодично ги заменяйте със  сатенена или тюлена нощница, или еротично бельо…Бъдете сигурна, това ще бъде забелязано!


Насладата ще бъде не само от гледката, но и от мисълта, че сте се постарали, за да го впечатлите, т.е. ефектът ще бъде 2 в 1 във Ваша ползва! wink– завърши шеговито Мария Савова.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани продукти