Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

Еволюцията на женското бельо

Еволюцията на женското бельо

Всички ние носим бельо ежедневно, нали? А замисляме ли се някога за историята и произхода на дамското бельо? Как е възникнало? Кога и къде е претърпяло такива драстични промени? Дали винаги е било използвано като инструмент за съблазняване? Толкова много въпроси, а ние ще отговорим на тях!

Пътят на дамското бельо, такова каквото го познаваме в днешно време, всъщност никак не е кратък. Започвайки от кожени препаски и смокинови листа, и стигайки до луксозно дамско бельо, с което се чувстваме неотразими и съблазнителни, историята на бельото като елемент от ежедневното ни облекло търпи невероятна метаморфоза.

Всичко започва още в Древна Елада. Суетата е водеща сила в световен мащаб и тогава, и сега, жените са искали да събират погледи и са измислили начин, за който сме им благодарни.
Горната част на дамското бельо е възникнала  в Древна Гърция. Дамите са използвали „строфиум“ – лента здрав плат, с който са пристягали бюста отдолу, за да повдигнат и подчертаят формите си.
За долна част на дамско бельо, древните римлянки са доразвили идеите на гъркините и са  използвали препаски от плат. Тази мода отминала бързо.

В средните векове до XVII в. долната риза била лукс и такъв аксесоар към облеклото си използвали само най-заможните. Роклите били обличани директно върху корсета. В края на XVIIIв. началото на XIXв. били измислени тънки долни ризи, които можели да се носят, както от мъже, така и от жени, и е било възможно да се перат и използват многократно. В този период жените започнали да измислят нови начини как да моделират тялото си. Два термина,които са възникнали именно тогава, остават добре познати : „корсет“ и т.нар. „парижко дупе“. „Парижкото дупе“ е специална телена конструкция, която дамите са прикрепяли към роклите си, за да изглеждат по-пищни и с по-закръглени форми.


За последните 100 години визията на дамското бельо толкова се е променила, че ако вземем едно бельо от тогава, сега спокойно би могло да мине за самостоятелно облекло днес.


През 1900 година интимното облекло на една почтена дама се състояло от чорапи, кюлоти, риза, корсет, пола (подплата), блуза, втора пола и всичко това било неизменна част от ежедневното обличане, преди да се стигне до слагане на роклята.

Едва през 1910 година е била направена първата реклама на дамско бельо в САЩ.

1920 година комбинезонът леко измества корсета от модата и става неизменна част от дамското бельо. Той бил много по-комфортен, не е стягал, но е описвал формите. Промените са наложени от Икономическата криза по време на Първата световна война. Работещите жени се нуждаели от по-удобни дрехи, защото доста често те издържали семействата и работели от сутрин до вечер.

През 1940 година бельото ставало все по-смело с бума на вариететните шоу програми и бурлеската.

През 1950-1960 година настъпили нови и съвременни модни решения. Имало повече нововъведения, като по-ярки цветове, различни десени и дори щампи. Дизайнерите били заинтригувани от още едно поле за изява и дамското бельо става мода! Кристиан Диор въвел стила New Look с акцент върху пищния бюст, тънката талия и заоблените бедра, както и конусовиден сутиен, който тогава се смятал за доста секси и леко странен днес.


1960 е годината в която Бриджит Бардо върнала на мода заоблените сутиени, такива каквито ги познаваме днес. Не случайно и сутиена е кръстен на нея  - „Бриджитка“.

Революционна е годината 1974 за модата в бельото. Тогава Руди Гернрих изобретил дамските прашки! Неговата находка се основавала на мотото: „По-малко плат, повече плът!“ . Дамите в Бразилия радушно приели новата мода. Носели прашки дори и на ежегодните Фиести, облечени със секси изрязани костюми, много грим и носейки любимия си моден аксесоар – прашките.

1980 година е отбелязана като „Ера на потника“. Тогава се появява потникът или както днес го наричаме „корсаж“. Той е удобен, модерен, а днес е неизменна част от дамския гардероб.
В днешно време корсажът се използва не само като бельо, а и като част от тоалета в ежедневието ни. По това време модните къщи изненадват с визия дори и най-претенциозните дами, комбинирайки черния цвят с дантела, сатен и нежни, женствени модели.

Бельото през 90-те и днес не търпи много развитие. Ефирните и прозрачни платове, дантелите се радват на голям интерес. Бодитата и корсажите не са запазена марка само на интимното облекло, вече нямат нужда от още един слой плат, който да ги закрива и са част от аутфита на всяка дама.

 Модата е променлива и винаги ни изненадва с нови, и провокативни визии и модели, а ние нямаме нищо против.

Надяваме се статията да Ви е била полезна и приятна за четене.  

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Най-продавани продукти